KOŁO WĘDROWNIK

KOŁO WĘDKARSKIE

KOŁO FOTOGRAFICZNE

SKB

KOŁO TEATRALNE

Pod takim hasłem odbyły się ostatnie już zajęcia kulinarne w ramach projektu pn. „Okno na Świat…” Pełni niepokoju uczniowie klas VII i VIII wraz z nauczycielkami p. Iloną, Alicją i Renatą przygotowali zdrowe przekąski. Nie byliśmy pewni, czy takie rarytasy spotkają się z ciepłym przyjęciem i czy surowe warzywa z sosami przypadną do gustu uczniom. Gdy na tacach pyszniły się już marchewki, brokuły, seler naciowy, ogórki, pomidory i rzodkiewki wzięliśmy się za przygotowanie sosów, które bardzo szybko roztoczyły wyjątkowo kuszący zapach. Pięknie wyglądające, kolorowe warzywa można już było proponować społeczności MOW. I tu niespodzianka!!!! Warzywa znikały w okamgnieniu, a pochwałom i zachwytom nie było końca J .

Młodzież prosiła o przepisy na dipy. Publikujemy je więc poniżej życząc wszystkim udanych eksperymentów kulinarnych                      i wielu wspaniałych doznań smakowych.

Realizatorki przedsięwzięcia I. Borchardt, A. Czubaty-Zasada, R. Pisuk

Dip majonezowo – ketchupowy

Składniki:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i dokładnie ze sobą mieszamy.
  2. Gdy dip jest gotowy, umieszczamy na 1 godzinę w lodówce, aby składniki się przegryzły, a sam dip stężał.

Dip koperkowy

Składniki:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki koperku – drobno posiekanego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i dokładnie ze sobą mieszamy.
  2. Gdy dip jest gotowy, umieszczamy na 1 godzinę w lodówce, aby składniki się przegryzły i stężały.

Dip czosnkowy

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku – drobno posiekany
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i dokładnie ze sobą mieszamy.
  2. Podobnie jak w poprzednich przepisach gotowy dip umieszczamy na 1 godzinę w lodówce, aby składniki się przegryzły i stężały. Gotowe! Życzymy smacznego!

 

Back to top