Gotowanie z matematyką
Zajęcia odbyły się w kuchni grupy VII, w dniu 3 września 2020 roku. Wychowankowie po wcześniej dokonanych zakupach wykonali makaron z sosem mięsno- pomidorowym. Zakupy były okazją do zaplanowania budżetu i nabytku produktów do wykonania potrawy. Wychowankowie dokonywali zamiany jednostek pojemności , masy i równego podziału potrawy na wszystkich członków grupy. Zajęcia były okazją do wykorzystania wiedzy matematycznej w praktyce oraz szlifowania umiejętności kulinarnych.
Pieczenie z matematyką
Zajęcia odbyły się w dniu 4 września 2020 roku. Wychowankowie dokonali zakupów produktów do wykonania drożdżowych rogalików. Za pomocą wagi kuchennej odważali produkty niezbędne do wykonania ciastek, uczyli się zamiany jednostek długości, pojemności i masy oraz powtórzyli ułamki zwykłe. Uczyli się również typowo kuchennych zamienników jednostek jak: szczypta, szklanka, mendel, kopa, kwarta.
Było naukowo i pysznie !!!
Opracowanie: Beata Ochocińska, Magdalena Hryniewicz- Śledź